Kolik stojí dort

Tento týden jsem měla volnější a tak jsem se konečně dostala k tomu, k čemu jsem se již delší dobu odhodlávala, a to k vyčíslení reálných nákladů na výrobu dortu. Tak jdeme na to:

Jedná se o tento konkrétní dort – velikost cca 22-26 porcí, váha cca 5 kg i s podložkou.

1/ korpus red velvet dvojitá dávka – 178 Kč
2/ krém z mascarpone, smetany a sýru philadelphia – 220 Kč
3/ krém bílkový máslový z devíti bílků – 270 Kč
4/ potahová hmota 0,9 kg – 130 Kč
5/ podložka silná průměr 28cm – 52 Kč
6/ podložky tenké průměr 15 + 20 cm – 45 Kč
7/ dortová krabice velká – 90 Kč
8/ náklady na výrobu a dodání jedlého tisku – 235 Kč
9/ barvy + alkohol na obarvení dortu – 60 Kč

Jen za materiál to celkem tedy dělá 1280 Kč.

Rozpočet práce:
1/ pečení korpusu – 1h
2/ výroba krémů, promazání a obmazání dortu – 2h
3/ příprava dekorací – 1h
4/ potahování a finální zdobení – 2 h
5/ úklid – 1h

To nám dělá celkem 7 čistých hodin práce, tedy zhruba jeden celý pracovní den. U mne je to obvykle rozložené do tří po sobě jdoucích dnů, dobu potřebnou na chlazení dortu mezi jednotlivými fázemi ale samozřejmě nepočítám.

Pokud si spočítám měsíční náklady na provoz studia (nájem, energie, zdravotní a sociální pojištění) a ten vydělím počtem pracovních dnů, dostanu se na částku 500 Kč/den, kterou musím do výsledné ceny samozřejmě započítat také.

Takže suma sumárum jsem jen v nákladech za jeden dort na částce 1780 Kč bez započtení amortizace přístrojů a pomůcek a bez mzdy potřebné k obživě mě a mých holčiček.

Pak se mi prosím nedivte, že vám dort za tisícovku opravdu nemohu vyrobit. I kdyby byl dort poloviční velikosti, tak na půlku se dostanu maximálně v materiálu, ale práce je i s menším dortem téměř stejně tolik.

Pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji za pozornost a budete-li mít chuť či potřebu něco k tomu dodat, budu ráda za vaše zprávy. Hezký víkend všem!

Dort Frozen