Vánoční kořeněné hvězdičky

V předvánočním čase vám přináším náš oblíbený sušenkový recept na vánoční kořeněné hvězdičky. Přeji krásný a klidný advent a budu se těšit na vaše reakce, jak se vám sušenky povedly a zda chutnaly. M.

Potřebné suroviny:

270 g másla

360 g třtinového cukru

50 ml mléka

500 g hladké mouky

100 g mletých mandlí

2 lžíce kakaa

2 lžíce perníkového koření

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

 

Postup výroby:

Změklé máslo vyšleháme s cukrem, poté zašleháme mléko. Prosátou mouku smícháme s kakaem, kořením, práškem do pečiva, solí a mletými mandlemi. Tuto sypkou směs pak spojíme s vyšlehanou máslovou hmotou a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se nám zdálo těsto moc tuhé a drobivé, můžeme přidat ještě trochu mléka. Vypracované těsto zabalíme do folie a necháme alespoň 24 hodin odležet v lednici.

Druhý den pak na pomoučněném vále vyválíme těsto o síle cca 4 mm. Můžeme do těsta otisknout reliéf pomocí folie či ozdobného válečku, ale není to podmínkou. Vykrajujeme hvězdičky, které přenášíme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pak pečeme při 175°C zhruba 7-8 minut v závislosti na velikosti sušenek.

img_20161122_162707